Op donderdag 29 maart worden er door het wijknetwerk Batau Zuid handtekeningen aan het College van Burgemeester en Wethouders aangeboden met het verzoek het vastgestelde speelplaatsenbeleid niet uit te voeren. De CDA-fractie heeft deze actie niet afgewacht en is maandagavond 26 maart zelf polshoogte gaan nemen in deze wijk. Hierbij zijn alle speelplaatsen(jes) bezocht.
Dat doe je niet in een half uur.Er zijn véél speelplaatsjes. De variatie van het aanbod is groot. Zo zijn er te vinden wipkippen, huisjes, klimtouw, doelpalen, tafeltennistafels, glijbaantjes, duikelrekken, enz. Sommige speelplaatsen liggen op een aantrekkelijke plaats. Overzichtelijk, open, toezicht vanuit de woningen of de tuin, vrij van auto’s. Sommige buurtbewoners hebben zelfs een bankje aan de buitenkant van hun schutting geplaatst met uitzicht op de speelplek. Daar voel je saamhorigheid en gezelligheid.
Echter er zijn ook speel-/ontmoetingsplaatsen, waar je precies het tegenovergestelde van kunt zeggen. Door een andere invulling van die openbare ruimte is het mogelijk het aantrekkelijker en veiliger te maken. Het lijkt dat de speeltoestellen in het huidige aanbod weinig meerwaarde hebben. Hier zou je al een voorzichtige conclusie aan kunnen verbinden. De speelplaatsen, die aantrekkelijk zijn, zo houden en waar mogelijk verbeteren. Van plekken, die (sociaal) onveilig en niet uitnodigend zijn om te spelen, moet de toekomstbestendigheid goed worden overdacht. Bij de fractieleden kwam steeds het beeld van de ouderwetse speeltuin naar voren. Toen waren er niet zo veel plaatsen met speelattributen, die bouwde je zelf. Herinnert u zich misschien nog de spijkers in de muur waar een deken aan gespannen was? Je had een tent gebouwd om onder te spelen. De speeltuin was de grote plek met veel speelmogelijkheden. Weemoed?
Maar we moeten ook kijken naar de financiën. Wat hebben we gereserveerd voor de speelplaatsen, niet alleen voor 2007, maar ook de komende jaren. Daarbij mogen wij niet uit het oog verliezen dat de wettelijke eisen aan de speelattributen erg hoog zijn. De aankoop van speelattributen is een dure aangelegenheid en daarmee zijn wij er nog niet. Ook aan het onderhoud zijn hoge kosten verbonden.
Kortom een heleboel vragen en open einden. Daar willen de buurtbewoners met het College verder over in discussie. Nee, niet zomaar saneren. Maar in algemeen overleg weloverwogen beslissingen nemen.
Het CDA, de VVD en de PvdA stellen donderdagavond 29 maart vragen tijdens de raadsvergadering aan het college omtrent deze problematiek. Doelstelling is om samen met het wijknetwerk goede en mooie oplossingen te bedenken. Houden wij de minimum variant van het collegeprogramma aan, dan denkt het CDA dat er nog steeds mogelijkheden zijn. Willen wij meer, dan moet er ook geld bij en waar halen we dat vandaan??? De politiek heeft deze keuze.
Frederique van Dort
Commissie RIM